Light Orange Pointer Myriam's Eu Zin: Υπέροχα μενού για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Υπέροχα μενού για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ο Φεβρουάριος έχει μπει για τα καλά και η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει! Και ως γνωστόν ο έρως περνάει απ' το στομάχι...





Μενού 1 – Το γρήγορο

Πίτσα Καρδιά
Τι θα χρειαστείτε για τη ζύμη:
Για να μην ξεμείνετε μέσα στη κουζίνα ανοίγοντας φύλλο, αγοράστε έτοιμο φύλλο για πίτες, κόψτε το σε σχήμα καρδιάς, και ανασηκώστε τη ζύμη γύρω γύρω ώστε να κρατήσει όλα τα υλικά της πίτσας.

Υλικά:

300 γρ. σάλτσα ντομάτα
150 γρ. τριμμένη μοτζαρέλα
150γρ. τριμμένο γκούντα
10 φέτες ζαμπόν
10 φέτες ροδέλες μπέικον
πιπέρι και ρίγανη
Στα υλικά, εκτός απο τη ντομάτα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα τυριά και τα αλλαντικά με αυτά της αρεσκείας σας.

Συμβουλή: Για τα αλλαντικά ζητάτε να σας τα κόβουν σε λεπτές φέτες ώστε να βγαίνει το άρωμα τους. Όσο πιο χοντρά κόβονται τα αλλαντικά τόσο περισσότερο πικρίζουν όταν ψήνονται.
Τοποθετείτε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα, βουτυρώστε την λίγο και βάλτε πάνω τη ζύμη. Πρώτα αλείφετε τη σάλτσα ντομάτα στη ζύμη, μετά βάζετε τα αλλαντικά και τα τυριά και ότι άλλο θέλετε (π.χ. κομμένες ελιές). Προθερμαίνετε το φούρνο για 15 λεπτά στους 180°C. Ψήνετε στον αέρα, αντιστάσεις πάνω - κάτω, για 20 λεπτά.

Κοχύλια γεμιστά με κιμά στο φούρνο


Υλικά:

μισό πακέτο ζυμαρικά σε σχήμα κοχύλια (μεγάλα)
για τη γέμιση:
½ κιλό κιμά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
3 ώριμες ντομάτες περασμένες στο μούλτι
αλάτι, μαύρο πιπέρι & κόκκινο πιπέρι
2 κουτ. κρασί λευκό
1 κρέμα γάλακτος
Βράζετε τα κοχύλια όμως αναγράφεται στη συσκευασία (συνήθως για 8λεπτά). Τα σουρώνετε.
Τσιγαρίστε τον κιμά, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίξτε τις ντομάτες, αλατοπιπερώστε και στη συνέχεια σβήστε με κρασί. Αφήστε να σταθεί το μείγμα για 30 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Γεμίστε τα κοχύλια και τοποθετήστε τα μέσα στο πυρέξ. Ότι περισσέψει ρίξτε το από πάνω και, τέλος, περιχύστε όλη την επιφάνεια με κρέμα γάλακτος. Ψήστε τα για 20 λεπτά.
Συμβουλή: Για να μην αρπάξει από πάνω, αρχικά τοποθετήστε ενα αλουμινόχαρτο ώστε να ψηθεί η κρέμα, και βγάλτε το τα τελευταία 5 λεπτά για να ροδοκοκκινίσει από επάνω.

Πράσινη σαλάτα με ρόκα, iceberg, φινόκιο, παρμεζάνα και ντοματάκια cherry


Υλικά:

Ρόκα ένα ματσάκι πλυμένο
μαρούλι iceberg το μισό πλυμένο
½ φινόκιο χονδροκομμένο
100γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή κομμένη σε κομματάκια μικρά
10 cherry ντοματάκια ολόκληρα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγο άνηθο
για το ντρέσινγκ:
5 κουτ. σούπας λάδι
1 λεμόνι στημένο
Αλάτι, πιπέρι
½ κουτ. σούπας μουστάρδας
1 κουτ. σούπας μαγιονέζα
λίγο νερό
Ανακατέψτε όλα τα παραπάνω υλικά σε μια σαλατιέρα. Ετοιμάστε το ντρέσινγκ σε ένα ποτήρι ανακατεύοντας τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυμός. Περιχύστε το ντρέσινγκ στη σαλάτα σας 10 λεπτά πριν το φαγητό.

Μενού 2 – Το σοφιστικέ

Φωλίτσες (cup cakes) θαλασσινών

Υλικά:

κατεψυγμένο λεπτό φύλλο (για γλυκά)
για τη γέμιση:
100 γρ. μαλακό τυρί τύπου Φιλαδέλφια
2 κουταλιές σούπας γιαούρτι στραγγιστό
2 κουτ. κρασί λευκό
Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
½ στημένο λεμόνι
Αλάτι & πιπέρι
10 καβουροποδαράκια (χύμα από το σούπερ μάρκετ) που θα τα κόψετε σε μέτρια κομμάτια
Λίγα κομματάκια ψιλοκομμένο καπνιστό σολωμό
2 με 3 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια (μόνο το πράσινο μέρος τους)
Καταρχάς τα cup cakes είναι οι μικρές φόρμες που φτιάχνουμε ατομικά κέικ ή πιτσάκια ή σουφλέ (όχι αλουμινίου γιατί είναι πολύ βαθειά). Μπορείτε να τα βρείτε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας.

Για να φτιάξετε 4 φωλίτσες, αγοράστε το κατεψυγμένο λεπτό φύλλο για γλυκά. Για κάθε φωλίτσα θα χρειαστεί να κόψετε το φύλλο στη μέση και να το διπλώσετε έτσι ώστε να έχει τετράγωνο σχήμα σαν μαντηλάκι.
Βουτυρώστε απαλά τη φόρμα και τοποθετήστε 4 τετράγωνα τριπλά μαντηλάκια στη φόρμα, βουτυρώστε τα και βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά μόνο. Βγάλτε τα από το φούρνο και πριν κρυώσουν και αφαιρέστε τα από τις φόρμες.
Ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη γέμιση μαζί, αφήνετε να σταθεί για λίγο το μείγμα στο ψυγείο, και βάζετε το μείγμα στις φωλίτσες πριν τις σερβίρετε. Αφού βάλετε τις φωλίτσες στο πιάτο πασπαλίστε τις με ψιλοκομμένο άνηθο για διακόσμηση.
Συμβουλή: Για να μη μαλακώσουν οι φωλίτσες από κάτω, τοποθετήστε ένα κομμάτι σολωμού στον πάτο τους και μετά ρίξτε το μείγμα.

Φιλέτο με λαχανικά


 Υλικά:

2 εξαιρετικά μαλακά κομμάτια μοσχαρίσιου φιλέτου
Φρέσκο βούτυρο
Ανάμεικτα λαχανικά (φρέσκα ή κατεψυγμένα) της αρεσκείας σας

Τοποθετήστε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και αφήστε το να ζεσταθεί πολύ. Πασαλείψτε τα κομμάτια του κρέατος με το βούτυρο, και ρίξτε τα στο τηγάνι και φροντίστε να τα γυρίσετε το από όλες τις πλευρές για να πάρουν έντονο χρώμα. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήστε τα να ψηθούν και από μέσα. Από εδώ και πέρα όσο πιο γρήγορα το βγάλετε τόσο πιο κόκκινο θα είναι το φιλέτο σας.
Σε μια κατσαρόλα ρίξτε τα λαχανικά σας και βράστε τα για 8-10 λεπτά (αναλόγα τα λαχανικά που βράζετε). Σουρώστε τα και σωτάρετε τα με φρέσκο βούτυρο. Το συνοδευτικό του κρέατος σας είναι έτοιμο.

Σαλάτα με σπανάκι, κρουτόν και λευκή μοτσαρέλα


Υλικά:

Σπανάκι (κατά προτίμηση baby spinach - μπορείτε να το βρείτε στις έτοιμες σαλάτες στο σούπερ μάρκετ)
10 λιαστές ντομάτες
10 φρέσκιες λευκές μοτσαρέλες
κρουτόν (μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα ή να ψήσετε στο σπιτι ψωμί του τόστ με λιγο φρέσκο βούτηρο και να το κόψετε μικρά τετραγωνάκια)
λάδι, ξύδι μπαλσάμικο, αλάτι

Κόβετε το σπανάκι και το ανακατεύετε με τις λιαστές ντομάτες, τα κομμάτια της λευκής μοτσαρέλας και τα κρουτόν. Περιχύνετε με λάδι και ξύδι μπαλσάμικο.

Μενού 3 – Το πικάντικο

Μπουρίτος με κοτόπουλο


Υλικά:

Ψωμί αράβικο ‘λαβάς’ ή συσκευασμένες μεξικάνικες πίτες
2 στήθη κοτόπουλο χωρίς πέτσα
1 ξερό κρεμμύδι χονδροκομμένο
100 γρ. τυρί τύπου τσένταρ
1 κόκκινη πιπεριά σε τετράγωνα κομματάκια
¾ φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ποτήρι μπύρα
worcestershire σως (ή σόγια σως)
ταμπάσκο (προαιρετικά)
1 λεμόνι στημένο
Λάδι, αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο

Σε ένα βαθύ μπολ κόβουμε μικρούς κύβους τα κοτόπουλα και τα ανακατεύουμε με το λάδι, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, το χονδροκομμένο ξερό κρεμμύδι, τη μπύρα και τη worcestershire σως, και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 2 ώρες περίπου.
Έπειτα βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου απο τη μαρινάδα και τα ψήνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε τα κομμάτια πιπεριάς, το μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμυδάκια και το τυρί, και αν θέλουμε και λίγο κόκκινο και μαύρο πιπέρι. Τα ανακατεύουμε να γίνει μείγμα.
Παίρνετε το λαβάς ή τη μεξικάνικη πίτα, τη γεμίζετε με το μείγμα και την ψήνεται σε πολύ δυνατή φωτιά για λιγα λεπτά ώστε η πίτα να πάρει λίγο χρώμα.
Συμβουλή: Τα μπουρίτος μπορείτε να τα ετοιμάσετε και 2 ώρες νωρίτερα απλά κρατήστε τα ζεστά στο φούρνο στους 50οC (όχι όμως στον αέρα για να μη ξεραθούν).

Γαρίδες σουβλάκι με ρύζι


 Υλικά:

5 ξύλινα σουβλάκια
20 καθαρισμένες γαρίδες
λάδι, αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο
1 λεμόνι στημένο
κολίανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια από 4/5 κλωνάρια)
2 σκελίδες σκόρδο χονδροκομμένες
Ανακατεύετε όλα τα παραπάνω υλικά (εκτός από το πορτοκάλι) και φτιάχνετε τη μαρινάδα στην οποία αφήνετε για 2 ώρες τις γαρίδες. Τις ψήνετε σε κανονική φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι και μετά τις περνάτε σε ξύλινα σουβλάκια (1 γαρίδα με 1 κομματάκι πορτοκάλι εναλλάξ). Τα σερβίρετε με ρύζι.
Συμβουλή: Για να είναι πιο εντυπωσιακό το ρύζι βάλτε το σε ατομική φόρμα καρδιάς ώστε να πάρει το επίκαιρο σχήμα και ραντίστε το με λίγο φρέσκο σαφράν.

Σαλάτα με Αβοκάντο


Υλικά:

3 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρούς κύβους
50 γρ. τριμμένο τυρί τσένταρ
πολύ λίγο ψιλοκομμένο κολίανδρο
2 ώριμα αβοκάντο κομμένα σε κύβους
λάδι, λεμόνι και αλάτι

Ανακατεύετε όλα τα υλικά και περιχύνετε με λάδι και λεμόνι.
Συμβουλή: Αφού κόψετε στα 2 το αβοκάντο και αφαιρέσετε το μεγάλο κουκούτσι που έχει στη μέση, καλό είναι να το ‘περάσετε’ με τη λεμονόκουπα (να το αλείψετε ολόκληρο με το μισό ενός λεμονιού), ώστε να μη μαυρίσει πολύ γρήγορα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...